Loading...

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για το WannaCry ransomware!


Πιθανόν να το έχετε δει, ακούσει ή διαβάσει κάπου ήδη – από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας έχει ξεκινήσει μια από τις πιο σοβαρές επιθέσεις malware για το 2017, το WannaCry ransomware, το οποίο εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Μόνο την προηγούμενη Παρασκευή υπολογίζεται ότι μολύνθηκαν περισσότεροι από 57,000 υπολογιστές σε 150 χώρες σε όλο τον κόσμο. Παρότι η εξάπλωση του ransomware επιβραδύνθηκε από το Σάββατο, μέχρι στιγμής περισσότερα από 300,000 συστήματα φαίνεται να έχουν μολυνθεί.

Τι είναι το WannaCry?

Πρόκειται για ένα κακόβουλο λογισμικό τύπου trojan που ονομάζεται "ransomware". Αυτού του είδους οι ιοί μολύνουν υπολογιστές και στη συνέχεια κρυπτογραφούν τα δεδομένα τους, κρατώντας τους "ομήρους" μέχρι ο ιδιοκτήτης να πληρώσει λύτρα για να μπορέσει να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στα αρχεία του. Περισσότερα για το ransomware μπορείτε να βρείτε εδώ.

To WannaCry είναι μια επικίνδυνη εκδοχή του ransomware, το οποίο προσβάλει Windows υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, "κλειδώνοντας" τους. Στη συνέχεια οι hackers απαιτούν κάποιο ποσό, συνήθως $300, για να ξεκλειδώσουν τη συσκευή που έχει μολυνθεί και τα αρχεία της. Το πρόβλημα ξεκίνησε από ένα απλό email με ένα επισυναπτόμενο zip αρχείο που περιείχε τον ιό και ανοίχθηκε από ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου. Μέσω αυτού του αρχείου μολύνθηκαν πολλά συστήματα υπολογιστών με τα γνωστά αποτελέσματα. Μεταξύ αυτών που μολύνθηκαν είναι και μεγάλοι κρατικοί και ιδιωτικοί οργανισμοί, κυβερνητικά συστήματα, καθώς και πολύ μεγάλες εταιρίες.

Κινδυνεύει και ο δικός μου υπολογιστής?

Εάν ο υπολογιστής σας τρέχει σε Windows 10, είστε ασφαλής, καθώς το WannaCry δεν στοχεύει στην νεότερη έκδοση λογισμικού της  Microsoft. Εάν τρέχετε οποιαδήποτε άλλη από τις υποστηριζόμενες εκδόσεις των Windows (όπως Vista, Server 2008, Windows 7, Windows Server 2008 R2, Windows 8.1, Windows Server 2012, Windows Server 2012 R2, Windows Server 2016), υπάρχει patch που εκδόθηκε από την Microsoft τον Μάρτιο, το οποίο αντιμετωπίζει την ευπάθεια στην οποία στοχεύει το WannaCry. Επομένως, εάν έχετε εγκαταστήσει τα τελευταία updates, κατά πάσα πιθανότητα είστε ασφαλείς.

Εάν ωστόσο εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε κάποια από τις μη υποστηριζόμενες εκδόσεις των Windows, όπως για παράδειγμα τις Windows XP, Windows 7, Windows 8 και Windows Server 2003, κινδυνεύετε να μολυνθείτε. Η  Microsoft εξέδωσε ένα WannaCry patch για όλες τις εκδόσεις που δεν υποστηρίζει, γι' αυτό βεβαιωθείτε ότι έχετε κατεβάσει όλα τα security patches.

Τι θα συμβεί αν μολυνθεί ο υπολογιστής μου?

Παρότι φαίνεται ότι πολλοί έχουν πληρώσει τα λύτρα, οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας προειδοποιούν να μην προχωρήσετε σε μια τέτοια ενέργεια. Από ότι φαίνεται, ενώ υπάρχουν τρεις λογαριασμοί σε bitcoin που σχετίζονται με το WannaCry και στους οποίους έχουν συγκεντρωθεί ήδη περισσότερα από $70,000, δεν έχει καταγραφεί έως τώρα καμία περίπτωση χρήστη που κατάφερε να ανακτήσει τα αρχεία του.

Εάν έχετε μολυνθεί, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, είναι reset / format και επαναφορά από backup. Επειδή το malware είναι αρκετά έξυπνο ώστε να μπορεί να μολύνει όλες τις συσκευές στο δίκτυο σας, φροντίστε να διατηρείτε τα backups σας σε κάποιον εξωτερικό δίσκο εκτός δικτύου.

Πως μπορώ να προστατευθώ στο μέλλον από τέτοιες επιθέσεις?

Φροντίστε να διατηρείτε πάντα το λειτουργικό σας σύστημα updated στην τελευταία διαθέσιμη έκδοση και κατεβάζετε τακτικά όλες τις σχετικές ενημερώσεις. Είναι σημαντικό επίσης να χρησιμοποιείτε ένα αξιόπιστο antivirus, το οποίο θα χρειαστεί επίσης να είναι συνεχώς ενημερωμένο. Προσέξτε τα emails με επισυναπτόμενα ή συνδέσμους. Ακόμα κι αν το μήνυμα φαίνεται να είναι από γνωστό αποστολέα, ελέγξτε ξανά τη διεύθυνση, ειδικά σε περίπτωση που δεν περιμένετε κάποιο αρχείο από τον αποστολέα αυτό. Εάν έχετε αμφιβολίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον φερόμενο ως αποστολέα χωριστά και να επιβεβαιώσετε εάν σας έχει όντως στείλει το επισυναπτόμενο αρχείο, πριν δοκιμάσετε να το ανοίξετε.

Τι γίνεται με τα Mac, IoS και Android?

Η επίθεση αφορά μόνο συσκευές που χρησιμοποιούν παλαιότερες εκδόσεις των Windows. Οι συσκευές που χρησιμοποιούν οποιοδήποτε άλλο λογισμικό είναι ασφαλείς από το συγκεκριμένο ransomware.


security 4992094877831883517
Αρχική σελίδα item

Δημοφιλή Άρθα

Random Posts

Click to read Περισσότερα Όλα said: Σχετικά Άρθρα Σχόλια Menu