Loading...

Dos & Don'ts: Επιλογή domain για την επιχείρησή μου


To όνομα μίας επιχείρησης είναι παράγοντας που προβληματίζει έντονα τον καθένα, όταν θέλει να αρχίσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Ο κύριος λόγος είναι γιατί γνωρίζει ότι θα τον συνοδεύει σε κάθε του ενέργεια και πρέπει να δείχνει τι πραγματικά κάνει η επιχείρησή του.

 Τι συμβαίνει συνήθως; 

Πολλές φορές βρίσκουμε τα 4-5 επικρατέστερα ονόματα και μετά δεν γνωρίζουμε πως να τα αξιολογήσουμε, ώστε να αποφασίσουμε πoιο είναι το καταλληλότερο. Επιπλέον, για μια νέα εταιρεία η ψηφιακή της παρουσία είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για την επιβίωση όσο και την εξέλιξή της. Επομένως και το όνομα που θα προβάλει στο διαδίκτυο είναι εξίσου σημαντικό.

Aν κι εσείς προβληματίζεστε για την επιλογή του domain name που θα χρησιμοποιήσετε, εμείς έχουμε τη λύση. Με την πολυετή μας εμπειρία καταλήξαμε σε μία σειρά από βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε για να αποφύγετε τις κακοτοπιές.

Dos & Don'ts 


Don't: Φανταστείτε να διαλέγατε ένα όνομα το οποίο είναι αρκετά δυσνόητο για το κοινό σας ή είναι μια άγνωστη λέξη. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα όσοι ακούνε το brand σας να το ξεχνάνε εύκολα, γιατί δεν μπορούν να το συνδέσουν με κάποια γνώριμη λέξη. 
Επιπλέον, θα έχετε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να γνωρίζετε το όνομα μιας εταιρείας αλλά να μην μπορείτε να βρείτε την ηλεκτρονική της διεύθυνση γιατί λόγω των greeklish, υπάρχει ο κίνδυνος να γράφεται και με εναλλακτικούς χαρακτήρες.

Για παράδειγμα η λέξη “σχολείο” μπορεί να έχει για domain name όλες τις παρακάτω εναλλακτικές:
  • scholeio
  • sxoleio
  • sholeio
  • scholio
  • sxolio
  • sholio
Το κοινό σας είναι πιθανό να μπερδευτεί και να μην γνωρίζει, ποια είναι η σωστή επιλογή. Επομένως, ενδέχεται σε βάθος χρόνου να χάσετε  δυνητικούς πελάτες.

Do: Επιλέξτε ένα domain που να είναι εύηχο, να προφέρεται εύκολα και να γράφεται με μοναδικό τρόπο, αν αυτό είναι εφικτό, όπως για παράδειγμα school.

Don't: Tο να βάζουμε το επίθετο μας ως domain name μάλλον δεν είναι η ιδανικότερη επιλογή, εκτός αν είμαστε διάσημοι ή φτιάχνουμε έναν οίκο μόδας και θέλουμε το κοινό μας να συνδεθεί με ένα όνομα.

Do: Τo domain σας καλό θα ήταν να είναι πρωτότυπο και να υποδηλώνει τη δραστηριότητα σας.

Όταν προσπαθούμε να βρούμε το κατάλληλο domain name θα πρέπει να σκεφτούμε πρωτότυπες ιδέες συνδυάζοντας γνώριμες λέξεις που θα υποδηλώνουν παράλληλα και το τι κάνουμε.

Για παράδειγμα η εταιρεία “UpWork” συνδύασε τη λέξη Up ( που σημαίνει: πάνω) και τη λέξη “Work” (που σημαίνει: εργάζομαι, εργασία) για να δηλώσει ότι είναι μια πλατφόρμα, στην οποία ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να ανεβάζουν τη δουλειά τους, ώστε να τη δούνε δυνητικοί εργοδότες.

Don't: Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε βρει το ιδανικό όνομα για την επιχείρηση μας και είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα επιλέξουμε μέχρι που πάμε να αγοράσουμε το domain name και παρατηρούμε ότι κάποιος μας έχει προλάβει ήδη. Μην απελπιστείτε, έχουμε  τη λύση!

Do: Aξιοποιείστε τα gTLD’s.

Στην περίπτωση που το domain το οποίο θέλετε είναι καταχωρημένο από κάποιον άλλο, μπορείτε  να αλλάξετε τη κατάληξη του domain name σας. Τα gTLD’s ήρθαν για να λύσουν το πρόβλημα αυτό, καθώς με τα χρόνια είναι λογικό πολλά domains να έχουν ήδη κατοχυρωθεί. Τα gTLD’s είναι νέες καταλήξεις εκτός του .gr και .com που μας δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο όνομα αλλά με διαφορετική κατάληξη.

Για παράδειγμα, αν θέλω να ανοίξω ένα bar και παρατηρώ ότι το όνομα που διάλεξα, το έχει  κατοχυρώσει ένα άλλο μαγαζί από άλλη περιοχή, μπορώ απλά να αλλάξω την κατάληξη. Μια επιλογή που μου δίνεται είναι να βάλω για κατάληξη τη λέξη .bar δηλώνοντας κιόλας τη δραστηριότητα μου.

Don't:  Τα domain names πλέον έχουν τη δυνατότητα να γραφούν και στα ελληνικά. Ωστόσο θα πρέπει να προσέξετε να μην  χρησιμοποιήσετε και χαρακτήρες της ελληνικής αλφαβήτου και της αγγλικής στο ίδιο domain. Επίσης, όσον αφορά τα ειδικά σύμβολα, επιτρέπεται μόνο το σύμβολο “-” που είναι πολύ χρήσιμο αν το όνομα σας έχει δυο λέξεις και θέλετε να τις χωρίσετε.

Do: Φροντίστε το domain name σας να είναι τεχνικά άρτιο. 

Στο domain name δεν έχει καμιά διαφορά αν χρησιμοποιήσετε κεφαλαία ή πεζά γράμματα, καθώς σε κάθε αναζήτηση μετατρέπονται αυτόματα σε πεζά. Επίσης επιλέξτε να χρησιμοποιήσετε μόνο λατινικούς ή ελληνικούς χαρακτήρες. Φροντίστε λοιπόν, πριν αναζητήσετε το domain σας, αυτό που θα έχετε σκεφτεί να είναι τεχνικά άρτιο.

Τι κρατάω;

Προτού επιλέξετε το domain για την επιχείρησής σας, προτείνουμε να ακολουθήσετε αυτά τα 4 απλά βήματα, για να αξιολογήσετε τις εναλλακτικές σας και να σιγουρευτείτε ότι κάνατε την ορθότερη επιλογή. Επίσης, μην απελπίζεστε αν κάποιος έχει προλάβει να κατοχυρώσει την ιδέα σας. Πλέον χάρις τα gTLD's έχετε τη δυνατότητα να βρείτε την κατάληξη που υποδηλώνει το σκοπό σας και να την αποκτήσετε άμεσα!

Αφού έχετε εξασφαλίσει αυτά τα κριτήρια, φροντίστε να επιλέξτε εγκεκριμένους καταχωρητές ονομάτων, για να διασφαλίσετε ότι η επένδυση σας προστατεύεται νομικά και το domain name που αγοράσατε έχει καταχωρηθεί και επίσημα σε εσάς. 



marketing 3449347395623128379
Αρχική σελίδα item

Δημοφιλή Άρθα

Random Posts

Click to read Περισσότερα Όλα said: Σχετικά Άρθρα Σχόλια Menu