Loading...

www.φιλοξενια-ιστοσελιδων.gr & www.φιλοξενιαιστοσελιδων.gr - δύο domains με ίδιο περιεχόμενο - canonical tag case study

Όπως θα έχετε διαπιστώσει και εσείς, πολλές φορές πλέον συναντάμε το ίδιο περιεχόμενο σε διαφορετικές ιστοσελίδες. Συνήθως πρόκειται για αναδημοσίευση ενός άρθρου που δανείζεται η μία σελίδα από την άλλη ή ακόμη μπορεί να έχουμε και δύο ή περισσότερα domains για το ίδιο περιεχόμενο.

Οι μηχανές αναζήτησης ωστόσο αντιμετωπίζουν κάθε URL σαν διαφορετική ιστοσελίδα και υποβαθμίζουν όλες τις διαφορετικές διευθύνσεις που χρησιμοποιούν ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο.

Το θέμα που προκύπτει για πολλούς δημιουργούς ιστοσελίδων είναι το πως μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το ίδιο περιεχόμενο με διαφορετικά URL χωρίς να αντιμετωπίσει προβλήματα με τις μηχανές αναζήτησης.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, οι μηχανές αναζήτησης συμφώνησαν στη χρήση μιας ετικέτας "canonical url" (canonical url tag), η οποία τοποθετείται στην αρχή του κώδικα κάθε σελίδας που χρησιμοποιεί κοινό περιεχόμενο με κάποια άλλη για να δηλώσει στις μηχανές ποια είναι η "προτιμώμενη" διεύθυνση, δηλαδή από που αντλήθηκε το πρωτογενές περιεχόμενο της σελίδας.

Οι μηχανές αναζήτησης διαβάζουν το canonical tag

Για παράδειγμα, εμείς δημιουργήσαμε μια σελίδα με διεύθυνση www.φιλοξενια-ιστοσελιδων.gr, στην οποία εξηγούμε στο κοινό τι ακριβώς είναι η υπηρεσία φιλοξενίας ιστοσελίδων, με πολύ απλά λόγια.

Επειδή το συγκεκριμένο domain έχει καταχωρηθεί με ελληνικούς χαρακτήρες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην τονισμένη μορφή του, δηλαδή www.φιλοξενία-ιστοσελίδων.gr. Όπως είναι αναμενόμενο, θέλουμε όταν κάποιος χρήστης πληκτρολογεί τη διεύθυνση www.φιλοξενία-ιστοσελίδων.gr να βλέπει ακριβώς τις ίδιες πληροφορίες που θα έβλεπε αν είχε πληκτρολογήσει τη διεύθυνση www.φιλοξενια-ιστοσελιδων.gr. Πρόκειται δηλαδή για δύο διαφορετικές διευθύνσεις, οι οποίες μοιράζονται ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο.



Για να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με τις μηχανές αναζήτησης, θα πρέπει στον κώδικα των δύο σελίδων, δηλαδή και στη σελίδα www.φιλοξενια-ιστοσελιδων.gr, αλλά και στη σελίδα www.φιλοξενία-ιστοσελίδων.gr, να προσθέσουμε στο <head> μια γραμμή κώδικα όπως αυτή:


 για να δείξουμε ότι το πρωτογενές περιεχόμενο ανήκει στη σελίδα www.φιλοξενια-ιστοσελιδων.gr.

Ας πούμε επίσης, ότι έχουμε κατοχυρώσει και το domain  www.φιλοξενιαιστοσελιδων.gr. Φυσικά, δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικό περιεχόμενο, αφού και οι δύο σελίδες έχουν ακριβώς το ίδιο αντικείμενο, τη φιλοξενία ιστοσελίδων, δοσμένο με το δικό μας μοναδικό τρόπο!

Θέλουμε δηλαδή όταν κάποιος χρήστης πληκτρολογήσει στο browser του τη διεύθυνση www.φιλοξενιαιστοσελιδων.gr να βλέπει ακριβώς ότι θα έβλεπε και στη σελίδα  www.φιλοξενια-ιστοσελιδων.gr.

Θα πρέπει επίσης να προβλέψουμε και για αυτούς που θα χρησιμοποιήσουν την τονισμένη μορφή του domain www.φιλοξενιαιστοσελιδων.gr , δηλαδή τη διεύθυνση  www.φιλοξενίαιστοσελίδων.gr .

Πως μπορούμε να το κάνουμε όλο αυτό και να εξηγήσουμε παράλληλα στις μηχανές αναζήτησης ότι όλες αυτές οι σελίδες χρησιμοποιούν το δικό μας περιεχόμενο?

Απλά θα προσθέσουμε στην αρχή του κώδικα όλων των σελίδων μια επιπλέον γραμμή, η οποία στη δική μας περίπτωση θα είναι πάλι η παρακάτω:



Αυτό ήταν! Με μια μόνο επιπρόσθετη γραμμή, το πρόβλημα έχει λυθεί!


Άλλες πιθανές αιτίες διπλοεγγραφής περιεχομένου:

Πολλές φορές ακόμη και στο ίδιο domain υπάρχει η πιθανότητα 2 διαφορετικά urls να παράγουν ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα αν ανοίξει κάποιος στον browser του το
www.φιλοξενια-ιστοσελιδων.gr και το www.φιλοξενια-ιστοσελιδων.gr/index.php
θα δει ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο και αυτό συμβαίνει στα περισσότερα sites.

 Για τις μηχανές αναζήτησης τα δύο αυτά urls είναι διαφορετικά και καλό θα είναι να διευκρινιστεί με έναν canonical tag που ανήκει το πρωτογενές περιεχόμενο.
web hosting 3811697651309896299
Αρχική σελίδα item

Δημοφιλή Άρθα

Random Posts

Click to read Περισσότερα Όλα said: Σχετικά Άρθρα Σχόλια Menu