Loading...

Πώς να αποφύγετε τις διαδικτυακές απάτες στην εποχή του COVID-19


phishing scam image

Είναι πλέον αναμφισβήτητο γεγονός πως ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει την καθημερινότητα όλων μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα υγειονομικά μέτρα που ελήφθησαν και επέβαλαν την αυτοαπομόνωση και την κοινωνική αποστασιοποίηση (lockdown) για την προστασία όλων, οδήγησαν -ευλόγως- στην αύξηση της χρήσης του διαδικτύου κατά 25% - 30%, σύμφωνα με την εταιρεία Cloudflare.

Η κατάσταση αυτή δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για τους απατεώνες του διαδικτύου, οι οποίοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την αυξημένη ανάγκη χρήσης τoυ internet και να μηχανευτούν ποικίλους τρόπους προκειμένου να διαδώσουν κακόβουλο λογισμικό για να υποκλέψουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και όχι μόνο.

Στη συνέχεια του άρθρου, αναφέρονται οι πιο συχνές περιπτώσεις διαδικτυακής απάτης και τρόπους για να τις εντοπίσουμε.

Απομιμήσεις ειδοποιήσεων που αφορούν τον κορωνοϊο.

Οι επίδοξοι κυβερνο-απατεώνες μπορεί να στείλουν παραπλανητικά μηνύματα μέσω e-mail, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμα και σε κινητό τηλέφωνο (SMS), ισχυριζόμενοι ότι προέρχονται από επίσημους οργανισμούς υγείας, κυβερνητικούς φορείς, εταιρείες κ.λ.π.
Μέσω αυτών των μηνυμάτων παροτρύνουν τον λήπτη του μηνύματος να ανοίξει κάποιο συνημμένο αρχείο ή να πατήσει σε κάποιο σύνδεσμο που οδηγεί σε κακόβουλο λογισμικό προκειμένου να μολύνει τον υπολογιστή ή την ηλεκτρονική συσκευή τους.
Τι να προσέξετε:
  • Ελέγξτε ολόκληρη τη διεύθυνση e-mail του αποστολέα. Πολλές φορές από το επίθεμα (η ονομασία που ακολουθεί μετά το @), είναι εμφανές ότι ο αποστολέας είναι αναξιόπιστος και πρόκειται για phishing e-mail.
  • Διαβάστε προσεκτικά το κείμενο που συνοδεύει το εν λόγω e-mail. Το ύφος του, τα ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη και οι ανακρίβειες που πιθανόν να περιέχει, αποτελούν ένδειξη ότι πρόκειται για παραπλανητικό μήνυμα.
  • Παρατηρήστε τους συνδέσμους (links) που εμφανίζονται στο περιεχόμενο του e-mail στους οποίους σας παροτρύνουν να πατήσετε προκειμένου να προμηθευτείτε κάποιο προϊόν για την προστασία από τον ιό ή για οποιαδήποτε προνομιακή αγορά! Πολλές φορές ο σύνδεσμος που περιέχει το e-mail είναι “μασκαρεμένος” και παραπέμπει σε μολυσμένο ιστότοπο που λειτουργεί ως "δούρειος ίππος" για να αποκτήσει πρόσβαση στη συσκευή σας. Μπορείτε να αφήσετε τον κέρσορα του ποντικού σας (εάν η ανάγνωση γίνεται από H/Y) χωρίς να πατήσετε επάνω του, προκειμένου να εμφανιστεί (συνήθως στο κάτω μέρος του browser) ο πραγματικός σύνδεσμος.
  • Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα αρχεία που σας επισυνάπτουν με σκοπό να τα ανοίξετε. Μπορεί στο κείμενο του μηνύματος να αναφέρει ότι είναι ένα έντυπο που πρέπει να συμπληρώσετε για να επωφεληθείτε κάποιας προσφοράς, αλλά στην ουσία να πρόκειται για κάποιο εκτελέσιμο αρχείο που στοχεύει στην υποκλοπή των δεδομένων σας.

Ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops) 

Καθότι οι αγορές μέσω e-shop αποτελούν πλέον μονόδρομο για την απόκτηση κάποιων αγαθών (είτε αφορούν την πρόληψη από τον ιό είτε όχι), θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη γνωστοποίηση των στοιχείων σας.
Τι να προσέξετε:
  • Μην κάνετε παραγγελίες από ιστοσελίδες που σας έχουν γνωστοποιηθεί μέσω e-mail από άγνωστο αποστολέα.
  • Μην αποκαλύπτετε τα προσωπικά ή/και οικονομικά στοιχεία σας εάν δεν είστε απόλυτα βέβαιοι πως η ταυτότητα του προμηθευτή είναι έγκυρη.
  • Σιγουρευτείτε πως ο ιστότοπος στον οποίο περιηγείστε και προτίθεστε να εισάγετε προσωπικά δεδομένα, χρησιμοποιεί πιστοποιητικό SSL ώστε η σύνδεση μεταξύ του web server και του browser σας, να είναι κρυπτογραφημένη. Για να συμβεί αυτό, αρκεί να εντοπίσετε στη διεύθυνση της ιστοσελίδας το πρόθεμα “https” αντί του κλασικού “http”, καθώς και το εικονίδιο με το λουκέτο ή το σύμβολο της εταιρείας που παρέχει το ηλεκτρονικό πιστοποιητικό.

    Στην IP.GR με την αγορά οποιουδήποτε πακέτου web hosting, παρέχεται δωρεάν ένα πιστοποιητικό ασφαλούς σύνδεσης SSL. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συνδρομές φιλοξενίας της ιστοσελίδας σας, μπορείτε να πατήσετε εδώ
Προκειμένου να προστατευτείτε τόσο από απάτες όσο και από παρανοήσεις, θα πρέπει κατά βάση να χρησιμοποιείτε την κοινή λογική, ώστε να μην βρεθείτε εκτεθειμένοι στις κακόβουλες ενέργειες (όπως phishing) των επιτήδειων του διαδικτύου. Και μην ξεχνάτε...όταν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι!

Αναφορικά με την άντληση πληροφοριών σχετικά με τον κορωνοϊό, σας προτείνουμε να συμβουλεύεστε πάντα αξιόπιστες πηγές από εθνικές κυβερνήσεις και υγειονομικές αρχές ή διεθνείς οργανισμούς, όπως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
security 8532674500580184043
Αρχική σελίδα item

Δημοφιλή Άρθα

Random Posts

Click to read Περισσότερα Όλα said: Σχετικά Άρθρα Σχόλια Menu